Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

100 χρόνια ιστορίας

Επαναλαμβάνω ότι η ιστορία και η διαδρομή του Απόλλωνα έχει πολλά κοινά (αν δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη) με τα ιστορικά δρώμενα της νεότερης Ελλάδας.

Ο Απόλλων "έφτασε" στην Καλαμαριά το 1923. Ξεκίνησε το 1910 από την Τραπεζούντα, προπύργιο του Ελληνισμού στον Πόντο. Με την ονομασία "Απόλλων Τραπεζούντας" , διοικείται από εξέχοντα μέλη της τοπικής κοινωνίας, όπως ο Ματθαίος Κωφίδης (βουλευτής Τραπεζούντας), Αλέξανδρος Ακριτίδης (έμπορος) και ο Νίκος Καπετανίδης (δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας "Εποχή")...Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι πρόκειται για τους 3 πρώτους μάρτυρες του Απόλλωνα. Και οι 3 κρεμάστηκαν από τους Τούρκους το Σεπτέμβριο του 1921...

Το πρώτο αίμα λοιπόν για τον Απόλλωνα χύθηκε με την Μικρασιατική καταστροφή και την Ποντιακή Γενοκτονία (19 του Μάη για να μην ξεχνιόμαστε)...Και δυστυχώς δεν ήταν παρά μόνο η αρχή.

Ο Απόλλων, είναι γνωστό ότι στους κόλπους του είχε κατά καιρούς ανθρώπους πολύ προοδευτικούς, ανθρώπους δημοκράτες, ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα, ανθρώπους που είχαν την ισότητα και τη δημοκρατία ψηλά στην συνείδησή τους.

Και γι' αυτό το λόγο η ομάδα, ο σύλλογος ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, ακολουθώντας τη μοίρα των πρώτων Πόντιων προσφύγων, που είχαν να αντιμετωπίσουν την χλεύη, την καχυποψία και την εχθρότητα τα πρώτα χρόνια μετά την εγκατάστασή τους στη Θεσσαλονίκη.

Η Καλαμαριά θεωρήθηκε γκέτο και ο Απόλλων αφετηρία κάθε είδους "ενοχλητικής"  συμπεριφοράς. Αυτό το ξέρουν καλύτερα οι Γερμανοί που εκτέλεσαν ανθρώπους του Απόλλωνα, το ξέρουν και οι άνθρωποι της χούντας που υποβίβασε με το "έτσι θέλω" την ανδρική ομάδα μπάσκετ.

Το βλέπεις και μόνο σου φαντάζομαι: Ποντιακή Γενοκτονία, Κατοχή, Χούντα....και ο Απόλλων εκεί, πιστός στο φόρο αίματος, ακολουθώντας και υπογραμμίζοντας την πορεία αυτής της έρμης της χώρας. Ο Απόλλων εκεί μέχρι σήμερα, σταθερά αρνούμενος να πεθάνει. Παλεύει με τα κύματα, παλεύει με τους μεγάλους, παλεύει πολλές φορές και με τις ίδιες του τις σάρκες, προσπαθεί να αυτοκτονήσει, αλλά τώρα πια το ξέρουμε, αυτή η ομάδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ.

Πες το μοίρα, πες το Θεία Πρόνοια, πες το τύχη, πες το DNA, ο Απόλλων είναι εδώ, εμείς είμαστε εδώ, εμείς ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους που ήρθαν πριν από εμάς και θα έρθουν μετά από εμάς, οπαδοί, ακόλουθοι και κοινωνοί μιας ΙΔΕΑΣ που εγκολπώνει το "ευ αγωνίζεσθαι", την αγάπη για την φύτρα μας και την προσπάθεια, αυτήν την αέναη προσπάθεια για πρόοδο.

Και δεν είμαι μόνο εγώ που το λέω αυτό. Ο Απόλλων έχει χιλιάδες μάρτυρες. Είναι οι πάνω από 60.000 αθλητές και αθλήτριες που έχουν περάσει από τα τμήματά του, είναι οι χιλιάδες οπαδοί που τον έχουν ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια, είναι όλοι αυτοί που κάθονται σπίτια τους πικραμένοι από την πτωτική πορεία του συλλόγου τα τελευταία χρόνια, είναι οι αγνοί φίλαθλοι που παραδέχονται στην ομάδα μας την ΚΑΒΛΑ για επιβίωση και το πείσμα της και είναι φυσικά ή μάλλον θα έπρεπε να είναι ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ αυτού του πλάνήτη, που θα έπρεπε να βλέπουν στον Απόλλωνα ένα κομμάτι από τον εαυτό τους.

Ναι, ο συνειρμός είναι εύκολος...στην επόμενη ανάρτησή μου θα γράψω για ποιο λόγο ο Απόλλων είναι Η ΜΟΝΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.

Πριν τελειώσω για σήμερα...πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος είτε με τη βοήθεια ιδιωτών-φιλάθλων του Απόλλωνα, είτε με τη βοήθεια του Δήμου να τυπωθεί μια μπροσούρα 3-4 σελίδων όπου να αναφέρεται συνοπτικά η ιστορία του Απόλλωνα και να δίνεται σε κάθε παιδί που εγγράφεται στα τμήματα της ομάδας. Ένα είδος μύησης δηλαδή των νέων παιδιών, αλλά και ένα ερέθισμα , ώστε να ψάξουν, να διαβάσουν, να μάθουν σε ποια ομάδα αθλούνται και τι εκπροσωπεί αυτή η ομάδα.

Επίσης να αναφέρω ότι όλα τα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία που χρησιμοποίησα, τα άντλησα από το ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ  για κάθε Απολλωνιστή (και όχι μόνο) βιβλίο του Γιώργου Βιβιλάκη με τίτλο "ΠΟΝΤΟΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ-ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ  ΑΠΟΛΛΩΝ ...σαν όνειρο". Για όσους δεν το γνωρίζετε ήδη το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον Αβραάμ Περσίδη (κομμώσεις ανδρών, στην Σουμελά, στην Καλαμαριά). Τα έσοδα βοηθάνε οικονομικά την ομάδα μας.

Για τον Γιώργο Βιβιλάκη αλλά και άλλους ανθρώπους που πόνεσαν και αγάπησαν αυτήν την ομάδα θα γράψω μια άλλη φορά.

Και...(τελειώνω, τελειώνω) κάτι ακόμη..

ΜΕ ΠΟΡΔΕΣ ΑΥΓΑ ΔΕΝ ΒΑΦΟΝΤΑΙ και τα πρωταθλήματα δεν κερδίζονται διά περιπάτου. Ο Απόλλων ΠΡΕΠΕΙ να ανέβει κατηγορία και αυτά περί ανακοινώσεων από παίκτες τα ακούω βερεσέ και δεν φέρνουν πίσω το 3ποντο. Καλή η Λευκάδα για διακοπές αλλά όχι και να χάνω από τον Τηλυκράτη...Να ξυπνάμε κύριοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου